PAN COLONIES

plan for urban-landscape readaptation

Nelly Tsenova, BSc.
2019


Revitalisation of a former holiday resort and mining village of 267 inhabitants in Bulgaria. Strategy to revitalise the former village through the reinvestment of 10 of its public/private facilities. The transformation of the village is based on the valorisation of the built and unbuilt patrimony (valorisation of the existing landscape, sport accommodation ..)  to stimulate the quality of life that it can offer its existing and new inhabitants.  It is a mix of private and public investments but also a balance mix of program dedicated to education, commerce, and leisure.

On the basis of a meticulous study of the existing situation, the study proposes to preserve, demolish and transform it with the creation of a common good as its objective.

betreut von Arch. Univ.-Prof. Aglaée Degros

PAN COLONIES
 

 


BIKE ON RAILS

Conversion of an old railway station area
for a town of 2,200 inhabitants

Julia Bruckmüller, Bsc.
2018

The present scientific work aims at the revitalization of a station wasteland. The draft shows an adaptation to the leisure and mobility needs of the people of the 21st century in a 2200-population village in a rural region in Upper Austria. The town of Haag am Hausruck has always been an important traffic junction for the surrounding villages, both as the terminal station of the Haag am Hausruck - Lambach train line and as a transfer point for bus connections. The railway was colloquially called "Haager Lies", which makes the significance of Haag felt. However, as in so many rural regions, the use of public transport declined. The railway line was closed at the end of 2009. Due to the A8 motorway access located on the outskirts of Haag, motorised individual transport is often the fastest, cheapest and most practical form of transport. Public transport is not an attractive alternative due to the lack of services.

The disadvantages are drawn by those people who are dependent on public transport. I want to create an attractive infrastructure centre in The Hague for them and for all those who want to use public transport for environmental reasons or for other reasons. To this end, I do not want to look at traffic as a single entity, but link it with other activities so that an interesting and actively used new area is created. Since the former railway station area with a size of approx. 10,000 m2 is much larger than the area required for a bus terminal, I will find further use for the area and the remise there.

The aim of my work is to design a site with a quality of living that works well with and without public mobility. The design is intended to create a square that will be accepted and revitalised by the population. The bus stop should also be used outside the bus travel times and integrated into the overall design of the property. Different uses that appeal to different age groups will be located on the site and accommodated partly in the existing building and partly in the newly planned bus stop. Apart from mobility, my design should serve as a leisure offer for the village population and for tourists.

supervised by Arch. Univ.-Prof. Aglaée Degros

RAD AUF SCHIENE
 


LEND BOULEVARD

A strategy for reactivation
of the Lendkanal in Klagenfurt

Bianca Paulitsch, BSc.
2018

The artificially created Lendkanal in Klagenfurt offers a until now unused potential of public open spaces. At that time, the artificial waterway was a main traffic axis between the city and the lake and an important element in the urban structure. Today, the canal disappears into the urban fabric and is barely perceptible.

The main focus of "LEND BOULEVARD" is to give the Lendkanal back its place in the city and to make use of the unused potential of open spaces as a local recreation area. The first part of the work deals with a comprehensive analysis of the urban area as well as a historical review. In the further focus, the area around the Lendkanal is examined and analysed in more detail. In order to have a realistic basis, reference projects and application methods will be investigated. On this basis, a strategy for reactivating the canal will be developed. This strategy is directed at four potential areas along the bank, from which two sub-areas are then worked out in more detail and visually depicted. The work concludes with an overview of the measures taken.


The city:peri urban dialectic

Exploring spatial and functional potentials

for a revitalization of the Wolfsberg city center

Benjamin Melcher, BSc.
2018

 

The public space in the classical European city developed slowly and with great sensitivity of the involved actors for centuries. At that time, cities were changing at a pace that was much more leisurely than our current construction practice on efficiency and speed. This gave the craftsmen and builders the opportunity to apply their experience transmitted from generation to generation and their intuitive sense of sense and human scale with continuity.The result of these cautious, human-centered approaches were cities with a functioning interaction of life and space, but somewhere along the path between industrialization and modernization much of that knowledge was lost. The city planners were increasingly interested only in parameters that were easily measurable and verifiable, and lost sight of the more complex things that needed more time.Especially in Wolfsberg this seems to be one of the grave problems of the historical center. As you can easily see in the plan on page 256, the entire public space is subordinated to the needs of the car driver. Only 23% of the squares and alleys that have sprung from a unique building tradition are free of cars. Proud 77% of the entire public space of the old city is condemned to a existence as a parking lot or to street. There is also another serious voter-specific problem.

 

supervised by Arch. Univ.-Prof. Aglaée Degros

The city:peri urban dialictic


URBANE FELDPROZESSE

Alina Rejepava, BSc.
2018

 

 

 

The procedure of designing the design can be divided into four levels of analysis. The first level deals with the rediscovery of the riverside zone. Here, the edge between the flood area and the flooding-free terrain is highlighted. This emphasis is expressed by a safe walking or cycling path. Depending on the sensibility and the water level conditions, the user is free to approach the river. In the second level, the spaces between the flood boundary and the built structure are examined. The non-functionally used open space undergoes a new design through landscaping. The existing potential for new interpretations will be strengthened. The riverbank area still contains some remnants of memory from the past, such as archaeological foundations, isolated single-family houses from the former villages, vegetation from the 1960s as a flood solution as well as cultural and functional buildings. These conditions are taken into account in the third level and become part of the scenic and adjacent urban space. The pathways cross the field of the river landscape, but where do they lead us? This question is considered in the fourth level of interconnectedness. The once untouched topography is made accessible, connecting new attractive points in the city and in the flood area and offering new perspectives of the city and possibilities of use.The natural course of the Dnieper River and its wetlands draws like a pulsating vein through Mogilev. Depending on the seasonal runoff, the river conquers the surrounding areas, creating temporary barriers. The first step in the transformation of the river bank is therefore the differentiation of the water-legged and dry areas, which is expressed by the course of the planned promenade. This line is partly a natural demarcation, partly defined by the urban edge of the city.The analysis shows that the environment of the Dnieper was characterized primarily by the forces of nature and by different periods of development with different building typologies. As a result, the riverside landscape will be the focus of the design. The space program around the river is oriented not only to the contemporary but also to the past values ​​of the region. Thus attention is drawn to the cultural appreciation and the sustainable handling of the environment. The existing building is included in the concept and supplemented as needed.

 

 

supervised by Arch. Univ.-Prof. Aglaée Degros

Urban Field Processes

 

 


REPROFILING THE SAVA RIVER IN ZAGREB

Andreas Eibl, BSc.
2018

 

 

 

The appliances of the first and the second pha- se are overlapping in most parts during the process. The interventions of the first phase laid the foundation for new links between the city and the river and provides a stronger re- lation between the existing program and new developed urban elements.

The main parts of the second phase are to create a stronger network of connections, to shorten distances, to strengthen existing rela- tions and to generate new relations. The other key element is the extending of the existing program, the implementing of new program and the enhancing of natural and urban qua- lities for the City of Zagreb.

A better connection between north and south or left and right bank of the Sava is achieved by several new bridges. The focus was to ex- pand the amount of connections for pedest- rian and bicycles to shorten distances. The bridges are not only for crossing the river, they are also used as a place to stay. Beside the pedestrian bridges, two new bridges for car traffic are build. Each of these two connec- tions are a very important link for the peri- phery of Zagreb, what provides future urban development potentials and reliefs the other bridges and roads, that lead to the center. Even more important than the bridges for the cartraffic, are the new pedestrian and bicyc- le bridges, which are part of a new, complete Sava-Cycle-Path-Network. This network is a significant part of the Reprofiling of the Sava project and connects existing isolated pedest- rian roads and cycle paths, not only along, but also by crossing the river. The tight mesh of roads along and over the river works like arte- ries and are essential to keep the urban flow. There had been no overall cycle infrastructure for the city of Zagreb, the new cycle-path-net- work along the Sava work as a generator for the city to make people aware of the potenti- als of pedestrian and cycle friendly roads and should also connect the surrounding towns of Zagreb.

 

 

supervised by Arch. Univ.-Prof. Aglaée Degros

Reprofiling the Sava River in Zagreb

 

 

 

 


HATSCHEK - PODIUM

Culture Campus surrounded by residential buildings

Anna Maria Bagaric, BSc.
2017

 

 

How can a small town like Vöcklabruck (VB) maintain its position in the environmentclaim? Can one make connections between different centers in theForming a city and still maintaining its identity? What function can a third,central location next to an existing town square and park, ingest?Are connections from the most important locations to the new open space possible?Vöcklabruck is a typical Central European town with about 15,000 inhabitants.It is located right in the middle of the two provincial capitals of Salzburgand Linz. In addition, Vöcklabruck - with its 12 300 inhabitants - is the district capitalthe district of the same name with about 130 000 inhabitants. How manyof these smaller cities, it has a town square, a park, a school center,Health center, sports center, etc. These locations have differentConnections to each other or none.It should create a design that uses these urban connections, reinforces themor even forms and then also another connection point- the Hatschek podium - includes. It's about finding out how connections workto the important points (city square, city park, bus station)and how the Hatschek podium attracts the inhabitants of the cityand the surrounding area. This space should be from the city squareand differentiate Park so that he develops his own identity and othersHas qualities. Its function is culture and participation for the populationdemand, as the old Hatschek Foundation, which stands on the property, to aOpen Art and Culture House (OKH) has been converted. A free space for theArt and culture end of the environment is created.This design is intended to show that the three elements of culture, livingand space on tight space can work together. The open spaceshould enable activities that have not found a place in the urban fabricto have. It should be usable both during the day and at night. The place isOn the one hand a function room for film transmissions, readings, exhibitionsand concerts, on the other hand a recreation room, school campus and meeting place.Abbado says that a country can only call itself rich by its culture.In this book I show that through architectural interventions a foundationfor a city can be created to promote their cultural scene andGive creators a space.

supervised by Arch. Univ.-Prof. Aglaée Degros

HATSCHEK - PODIUM