STAR-UP EGGENBERG

Klemens Sailer - Christian Lang 

 

 

The west side of the main train station in Graz is often called the "Hinterseite", which is the starting point for a urban redevelopment of the Eggenberg district. As part of the Semester Exercise Designing 2, the area between Waagner- BiroStraße, Eggenberger Allee and railway tracks of the station was used as a development area.The aim of our design is to combine several uses under one roof to create a new hub in the west of Graz. By connecting to the passenger tunnel under the main railway station, the train connection for the west of Graz is to be improved.The main tunnel leads directly into a station hall, from which both trade and gastronomy are developed. At the corner of Waagner Biro Strasse and Eggenberger Allee, a shopping center is being built, which houses multipurpose rooms for seminars, vernissages or events on the first floor. On the side facing the station, next to the delivery entrance, there is the ramp for the private underground car park. Above it is a 3-storey residential complex designed as a perimeter block development with gro.zügigem courtyard. The landmarked Wasserturm which is located in the northern third of the planning area forms together with the second passenger tunnel, the northern center of the plant. Connected only by the roof to the main building rises in the north of the dominant officeCenter. On the south facade there is a restaurant on the ground floor, behind which is the access to the office space on the upper floors as well as the driveway for the public underground car park.

The usable area of the entire plant is about 79,200m², which is distributed as follows: station hall & shopping center approx. 13,590m² multi-purpose rooms approx. 6,200m² office tower approx. 11,750m² living approx. 10,680m² service & technology approx. 18,870m² development & green areas ( Floor area approx. 18,100m² This results in a building density of approx. 3.1 for a construction area of 25.800m² 

 

 

 

>

 

>
> 
>