CONNECT PUNTIGAM

The basic intention for this design was to lay the existing Nahverkersknoten on the site and thus enhance this. Another important idea was that both plots should be connected easily. The design developed through the development of a basic development concept for both construction sites with the new urban transport hub as a fulcrum. In order to integrate the design on site, it was thought beyond the existing construction fields and thus created a dovetailing with the area. This interlocking is characterized by the fact that there are connections to the currently emerging Brauquatier. In addition, the preliminary area of ‚Äč‚ÄčIKEA and OBI will also be upgraded.The construction sites are separated by the Weblinger belt. - This circumstance was taken as an opportunity to adapt the uses of the building sites accordingly. In the southern area you will find above all a residential use, which is also well integrated into the environment. Right next to the residential use, a school cluster is included. As a user for this area, families and young people are being promoted. In addition, there are other uses in the transition zone to the belt such as a research facility and a medical center.The northern site mainly includes public utilities such as offices, commercial and recreational facilities but also an area in which residential mixed use is located. In addition, here is the geographical and meaningful "center point" of the project - the transport hub, which defines a kind of district center with the adjacent plaza.A basic form of the building results in three typologies. The residential typology is characterized by linear and L-shaped buildings with some high points. As a second typology, the commercial use is to be mentioned, which is characterized mainly by high points and floor plan special forms. In addition, a third typology was developed - this marks large-scale public uses and has a folded roof structure. - These include the sports center, the school cluster and the cultural center.For the free space there is a uniform basic system which nevertheless makes it possible to recognize a differentiation of uses. So you will find in the living area a lot of green space and within the blocks each a common area for playing and sitting. At the high traffic points there are larger parks with sports facilities. In the business area, the system is reversing and there is more paved ground around the buildings. Only in the middle of the site you will find the main green area and in the individual construction fields each smaller green islands. Through the use of different floor coverings, optically and haptically separate paths are created. The pavement path, which serves as a "gentle mobility highway" and brings people to any point as quickly as possible, is thus differentiated from the "strolling" and "stay-away" path, which is not so heavily attached to define a clearly different utility.